E-mail: hi@familyfully.com

Lord of the Rings: Rings of Power – en fuskguide till Midgård innan du ser den nya showen

För en nykomling till Midgårds underbara värld kan det universum som skapats av den brittiske författaren och akademikern JRR Tolkien verka lika stort och otympligt som Marvel Cinematic Universe (för närvarande i fas fyra med mer kvar). Och det finns ett nytt tillskott när Amazons Sagan om ringen: Maktens ringar (rullar av tungan, eller hur?) visas på skärmen.

Serien kommer åtta år efter den avslutande filmen av Hobbiten och 19 år efter den sista Sagan om ringen-filmen. Så om du vill se serien och hänga med i oundvikliga sociala medier debatter, här är en guide till denna spretiga värld för att initiera nykomlingar till Tolkiens Middle-earth.

En snabb ikapp
The Hobbit (1937) och The Lord of the Rings-böckerna (utgivna mellan juli 1954 och oktober 1955) var Tolkiens mest framgångsrika och berömda romaner.

The Hobbit följer eponymous äventyr varelse (kortväxt, håriga fötter), Bilbo Baggins, på ett uppdrag med ett sällskap dvärgar för att återta förlorade skatter. Längs vägen hittar han en ring som ger honom kraften i osynligheten.

Quarter Life, en serie av The Conversation
Den här artikeln är en del av Quarter Life, en serie om frågor som påverkar oss i tjugo- och trettioårsåldern. Från utmaningarna med att starta en karriär och ta hand om vår mentala hälsa, till spänningen att bilda familj, adoptera ett husdjur eller bara få vänner som vuxen. Artiklarna i den här serien utforskar frågorna och ger svar när vi navigerar i denna turbulenta period av livet.

Du kanske är intresserad av:

  • Salman Rushdie: var ska man börja med denna banbrytande och kontroversiella författare
  • Fem dejtingtips från den georgiska eran
  • Rihanna och radikalt graviditetsmode – hur viktorianerna gjorde mammakläder tråkiga

Sagan om ringen tar upp historien många år senare när Bilbos ring avslöjas vara den Ena ringen, glömd av den onde mörka herren Sauron som en maktkälla. Bilbos brorson Frodo ger sig ut på en farlig resa för att förstöra ringen och rädda Midgård. Han får hjälp av sin trädgårdsmästare Sam Gamgee samt representanter för Midgårds andra huvudraser: ytterligare två hobbiter, dvärgen Gimli, alven Legolas och två mänskliga män, Boromir och Aragorn.

Tolkien tjänade under första världskriget och hans upplevelser på slagfältet formar de många konflikter som skildras i berättelserna såväl som de olika former av hjältemod som visas. I Tolkiens värld är moraliskt mod lika viktigt, om inte mer, än fysisk förmåga för Midgårds bestående hjältar. De nära banden mellan tjänstgörande soldater informerar också om de mellanmänskliga relationer som är centrala i Sagan om ringen – det är uppenbart i hängivenheten mellan hobitarna Frodo och Sam och fiender-till-vänner-berättelsen om Gimli och Legolas.

Vad är Midgård?
Midgård är den fiktiva miljön för Tolkiens påhittade mytologi, som gjorde sin debut i The Hobbit. Men termen Midgård användes inte i den boken – som kom senare med Sagan om ringen. Tolkien var professor i engelsk litteratur och expert på språk, särskilt i skriftlig och muntlig historia. Hans mytologi för Midgård är fylld med dikter, sånger och muntliga historietraditioner som hjälper till att bygga upp världen av olika kulturer och raser (hobbitar, alver, dvärgar, män) som bebor hans universum. Nordisk mytologi, anglosaxiska episka dikter, sagor och den finska mytiska dikten Kalevala är alla influenser på berättelserna, karaktärerna och språken som finns i Tolkiens verk.

Även om Sagan om Ringen och The Lord of the Rings Hobbit är de mest kända berättelserna, de är inte hela historien om Midgård. The Silmarillion (1977), som publicerades efter Tolkiens död och redigerades av hans son Christopher och fantasyförfattaren Guy Gavriel Kay, beskriver Midgårds tusentals år av historia. Boken kartlägger skapandet av Arda, där kontinenten Midgård ligger, och täcker världens första och andra tidsålder (Hobbiten och Sagan om ringen utspelar sig i den tredje tidsåldern). Arda börjar som en platt skiva och utvecklas till något mer igenkännbart planetliknande under loppet av katastrofala händelser under upprepade strider mellan goda och onda krafter. Ytterligare händelser och karaktärer som formar Arda och Midgård finns i Unfinished Tales (1980). Men eftersom Amazon bara har förvärvat rättigheterna till Hobbiten och Sagan om ringen kommer ingen av berättelserna från varken Unfinished Tales eller The Silmarillion att finnas med i den nya serien. De omfattande bilagorna till Sagan om ringen är källan till materialet för den nya föreställningen.

Bekanta namn
Utspelar sig i Middle-earths andra tidsålder. Rings of Power utspelar sig tusentals år före antingen The Hobbit eller The Lord of the Rings så det kommer att finnas få karaktärer som kan kännas igen. Sauron, som dök upp i Sagan om ringen som ett flammande rött öga, är fortfarande den stora dåliga. Skaparen av maktens korrumperade ringar och den ökända One Ring som kontrollerar de andra, Sauron kanske inte är front-and-center som antagonist men hans handlingar och önskan om kontroll över Midgård kommer att driva mycket av handlingen. De andra två välbekanta namnen är alverna Galadriel och Elrond, här mycket yngre än de syntes i filmerna. Galadriel är etablerad som en krigare – vilket är trogen hennes historia som Tolkien skrev den – och det finns ett stort utrymme i serien för att se hur hon utvecklas till den vise härskaren över alvriket Lothlorien.

Elrond Half-elven, härskaren över enklaven Rivendell, visas som mer optimistisk än i Sagan om ringen och med närmare kopplingar till människoriket Númenor, vars härskare härstammar från hans tvillingbror Elros. Eftersom bröderna var halvalver kunde de välja vilken av sina släktingar de skulle identifiera sig som. Elros levde som en dödlig och så småningom åldrades och dog. Elrond valde att leva som en odödlig tomte och den känslomässiga belastningen av dessa beslut kommer att utforskas i hans berättelsebåge. Fansen kan vara oroliga för att Tolkien kanske ogillat några av friheterna med sina verk. Medan hans egendom är känd för att vara skyddande (och rättslig) över originalverken, sa Tolkien att han ville ha andra händer att lägga till hans universum. I ljuset av det skulle han förmodligen ha varit glad över att se sin skapelse fortfarande så älskad och fortfarande växande.

E-mail: hi@familyfully.com